Personeelsleden kunnen terecht bij verschillende personen binnen of buiten LUCA, die je ondersteunen bij vragen of meldingen rond grensoverschrijdend gedrag en/of andere psychosociale aard. De stap zetten om te praten, is niet voor iedereen even makkelijk. Toch is het belangrijk om er niet mee te blijven zitten. Weet dat er binnen LUCA heel wat aanspreekpunten zijn die je graag verder helpen en informeren over mogelijke ondersteuning.
Je kan steeds terecht bij je direct of hogere leidinggevende als eerste aanspreekpunt voor alle aspecten van welzijn (psychosociaal, arbeidsveiligheid, ergonomie en gezondheid). Leidinggevenden kunnen, binnen hun bevoegdheid, actie ondernemen indien nodig: zachte (in overleg gaan met de betrokken(en), afspraken maken, remediëring en bemiddelen) en harde (evaluatie, opstart tuchtprocedure,…).
Het vertrouwensnetwerk is een team van vertrouwenspersonen die onafhankelijk en onder beroepsgeheim werken. Ze bieden een luisterend oor, geven advies, informeren jouw over de verschillende mogelijkheden van aanpak toe zoals (je ondersteunen in een) overleg met de betrokken(en), bemiddeling of verwijzen door in functie van jouw behoeften. Dit kan gaan over grens overschrijdend gedrag maar ook problemen of klachten over de jobinhoud, taakbelasting, rolonduidelijkheid, de plaats in het organigram, enz.
Meer info
Heb je vragen omtrent jouw personeelsdossier, loon, thematische verloven, contract, benoemingen, statuut,…. Neem zeker contact op met hun. Daarnaast bieden ze in samenwerking met Idewe de tool ‘stressBalancer’ aan
Wanneer je terug wil keren na je ziekteperiode, breng je je leidinggevende voor het einde van het ziekteverlof hiervan op de hoogte. Hoe je terugkeer eruit zal zien, bespreek je met je leidinggevende en/of de re-integratiecoach binnen LUCA (Miet Bosmans – miet.bosmans@luca-arts.be). Er wordt dan een gesprek ingepland om meer helderheid te bieden over het werk dat je terug zal opnemen (inhoud, volume, progressieve werkhervattingsmogelijkheden, ondersteuning,…).
Bij de preventieadviseur psychosociale aspecten (PAPS) van onze externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW) kan je, net als bij het intern vertrouwensnetwerk terecht met vragen of meldingen van psychosociale aard alsook kan je een formele procedure opstarten.