Via internationale mobiliteit kunnen studenten en stafleden in het hoger onderwijs hun kennis en vaardigheden vergroten. Deze mobiliteit draagt ook bij tot de modernisering en internationalisering van het onderwijs.
Studenten (en ook pas-afgestudeerden) kunnen een buitenlandse studie- of werkervaring opdoen. Mobiliteit in het Vlaamse hoger onderwijs wordt op twee manieren gestimuleerd en kan zowel binnen als buiten Europa:
Tijdens hun studie kunnen studenten:
studeren in een ander land bij een partnerinstelling voor hoger onderwijs. Een studieperiode in het buitenland kan ook een korte stageperiode omvatten;
stage lopen in een ander land bij een onderneming of een andere relevante werkplek.
Het meest gebruikte programma dat internationale mobiliteit ondersteunt is het Erasmusprogramma van de Europese Commissie. Daarmee kunnen ook pasafgestudeerde studenten stage lopen in een ander land. Dit kan tot maximaal 1 jaar na het afstuderen en bij een onderneming of een andere relevante werkplek. Voorwaarde is wel dat de stagemobiliteit is aangevraagd vóór de officiële datum van afstuderen.
LUCA studenten krijgen de kans om tijdens hun studie een periode in het buitenland te spenderen. Jaarlijks vertrekken vanuit LUCA tientallen studenten voor een studie of een stage naar het buitenland. Als uitgaande exchange student blijf je ingeschreven aan LUCA. Concreet betekent dit dat je afstudeert met een LUCA diploma. Je betaalt zoals gewoonlijk de studiekost en extra studiekost aan LUCA en niet bij de partnerinstelling. Bij het afsluiten van het academiejaar wordt de extra studiekost opnieuw berekend en ontvang je een deel van de extra studiekost terug. De terugbetaling wordt berekend aan de hand van het aantal maanden dat je in het buitenland studeerde.
Een student kan enkel voor een periode naar het buitenland indien de opleiding de aanvraag ondersteunt en de mobiliteit ook erkent als deel van je curriculum aan LUCA.
Een student kan, met het Erasmusstatuut, per cyclus maximaal 12 maanden op uitwisseling, ongeacht aantal en soort (studie/stage):
Maximum 12 maanden tijdens Bachelor (inclusief graduaatsopleiding);
Maximum 12 maanden tijdens Master;
Maximum 12 maanden tijdens Doctoraat.
Voorbeelden:
twee keer 3 maanden studie (= 6 maanden) en drie stages van 2 maanden (= 6 maanden);
een studieperiode van 6 maanden en een stageperiode van 6 maanden;
een stage van 12 maanden.
De duur van een stage voor pas afgestudeerden telt mee voor maximaal 12 maanden van de studiecyclus waarin ze de stage aanvragen. In totaal kan een student of pas afgestudeerde maximaal 36 maanden op uitwisseling gaan.
Mobiliteit van buitenlandse LUCA studenten naar thuisland/land van oorsprong:
Internationale mobiliteit betekent meer dan alleen het opdoen van vakgerichte en inhoudelijke competenties voor je opleiding, en leidt dus ook tot nieuwe interculturele en taalkundige competenties en inzichten in het gastland. Om die reden hanteert LUCA de regel dat om in aanmerking te komen voor een beurs ter ondersteuning van het buitenlands verblijf dat het gastland een ander land moet zijn dan het land van de thuisinstelling (LUCA = België) én het land vanwaar de student herkomstig is of waar de student officieel is gedomicilieerd.
Voorbeelden: een Nederlandse of Franse student die uit Nederland/Frankrijk (land van herkomst) komt of tijdelijk in België verblijft en naar Nederland/Frankrijk op mobiliteit wil gaan, krijgt geen Erasmusbeurs. De opleiding kan deze mobiliteit uitzonderlijk wel toelaten, maar de student komt niet in aanmerking voor een beurs.
Meer info hier.
Tijdens een studie-uitwisseling (long-term) ga je voor een langere en fysieke periode naar het buitenland en studeer je één semester of een academiejaar aan een partnerinstelling van LUCA. Alleen gastinstellingen waarmee LUCA een samenwerkingsovereenkomst heeft, zijn een optie. De periode in het buitenland telt mee voor jouw diploma aan LUCA. Concreet betekent dit dat de vakken die je in het buitenland volgt de vakken vervangen die je normaal aan LUCA zou volgen. Een student gaat standaard in zijn derde bachelor op uitwisseling al kan dit per opleiding verschillen. Er zijn ook opleidingen die toelaten om op uitwisseling te gaan in het tweede jaar van de bachelor of tijdens de masteropleiding.
Als je naar het buitenland wil gaan, zijn er verschillende deadlines waar je rekening mee moet houden:
Je gaat voor een langere en fysieke stageperiode naar het buitenland en je loopt een aantal maanden (minstens 2 of langer) stage in een bedrijf/onderneming/artiest.
Houd hierbij rekening dat de stageplaats en de inhoud goedgekeurd moeten worden door jouw opleiding. De stageperiode is ofwel een afgebakende periode in het curriculum of kan vrijwillig opgenomen indien de opleiding dit toestaat. Een vrijwillige stage kan opgenomen worden als keuzevak of als extra curriculaire opdracht buiten de eigenlijke lesuren. Als je een stage in het buitenland wil aanvragen moet je rekening houden met volgende deadlines voor jouw kandidaatstelling via KULoket “aanvraag studieperiode”: tegen 1 mei (voor stages in semester 1) of 31 oktober (voor stages in semester 2). Lees meer onder “hoe je aan te melden”.
Stagevoortgangsdossier in te dienen bij je ICO tegen de volgende deadlines:
Om je verblijf in het buitenland correct te registreren, zullen er in samenspraak met je ICO enkele administratieve documenten in orde moeten worden gebracht.
Een Learning Agreement is een “studieovereenkomst” en beschrijft de opleidingsonderdelen (of de inhoud van je stage) die je als Erasmus student in het buitenland zal volgen alsook de studiepunten die je ervoor zal behalen indien je slaagt. De overeenkomst wordt door 3 partijen ondertekend: thuisinstelling, gastinstelling en de student zelf. Het Learning Agreement wordt opgesteld in samenspraak tussen de student, de ICO van je campus en de partnerinstelling. Dit Learning Agreement moet afgesloten worden vóór het vertrek naar de partnerinstelling of de stageplaats.
Het Learning Agreement wordt vanaf aj. 2021-2022 online aangemaakt en elektronisch ondertekend. Dit kan op 2 manieren: via de website Online Learning Agreement (https://learning-agreement.eu/) of via de Erasmus+ App die je kan downloaden https://erasmusapp.eu/. Meer informatie over beide toepassingen in het hoofdstuk: Erasmus Without Papers
Om je een idee te geven hoe een Learning Agreement is opgebouwd, vind je hier een modelsjabloon voor studie en hier een modelsjabloon voor stage.
Een Grant Agreement wordt opgesteld door de ICO en wordt vooral gebruikt als je met een beurs naar het buitenland gaat. De grant agreement is het beurscontract tussen de student en LUCA. Het bedrag van de beurs, als ook de regelgeving van de uitbetaling wordt er in opgenomen. Het beurscontract wordt zowel door de student als door de decaan ondertekend voor vertrek. In sommige gevallen wordt dit document ook opgesteld wanneer je met een zero-grant op mobiliteit gaat (mobiliteit zonder beurs).
Om je een idee te geven hoe een Grant Agreement is opgebouwd, vind je hier een modelsjabloon terug.
Een Certificate of Stay wordt tweemaal gebruikt. bij het begin van je uitwisseling dient het als bewijs van aankomst en start van het semester bij de partnerinstelling of stageplaats. Het is heel belangrijk dat je dit document bij aankomst laat ondertekenen door een verantwoordelijke ter plaatse. Na afloop van je mobiliteitsperiode wordt het CoS opnieuw ingevuld en ondertekend door een verantwoordelijke. In het geval van een studie zal dit het international office ter plaatse zijn. In het geval van een stage, kan dit je stagementor op jouw stageplek zijn.
Eens het ingevuld en ondertekend is, stuur je dit meteen door naar jouw ICO en international@luca-arts.be.
Hier vind je een modelsjabloon dat kan gebruikt worden door alle campussen.
Een Trainseeship Certificate wordt op het einde van de stage opgemaakt door het stagebedrijf. Het bevestigt welke taken je tijdens de stage hebt volbracht en vermeldt de behaalde resultaten. Het Traineeship Certifcate dient de datum van aankomst en einde van de stageperiode te vermelden. Het is heel belangrijk dat dit document bij vertrek wordt opgemaakte door de stagementor op jouw stageplek.
Eens het ingevuld en ondertekend is, stuur je dit meteen door naar jouw ICO en international@luca-arts.be.
Hier vind je een modelsjabloon dat kan gebruikt worden door alle campussen.
Het Transcript of Records is het rapport met behaalde resultaten. Meestal wordt dit rapport rechtstreeks verstuurd naar het international office van LUCA. Door de GDPR-wetgeving krijgen studenten vaker zelf elektronisch een rapport. Gelieve dit meteen door te sturen naar je internationale coördinator.
De ICO zal de buitenlandse puntenlijst omzetten via een concordantietabel en op zijn/haar beurt doorgeven aan de administratie. Indien de punten pas na de deliberatie van het betreffend semester kunnen worden doorgestuurd, worden ze meegenomen met de deliberatie van het semester erna.
De score van je stage wordt meestal rechtstreeks opgenomen met je stagecoördinator. Gelieve je score door te sturen naar hem of haar.
Elke deelnemer zal na afloop van de studie- of stageperiode onder de programma's Erasmus+ en Priority Country Programme (PCP) een uitnodiging via e-mail ontvangen om een deelnemersrapport in te vullen. Het is verplicht dit rapport in te vullen en in te dienen.
Bij afwezigheid van een deelnemersrapport heeft LUCA het recht om het saldo van de Erasmusbeurs niet uit te betalen, zoals ook staat vermeld in het Grant Agreement tussen LUCA en de deelnemer.
Bij PCP krijgt een deelnemer de beurs rechtstreeks van de financier (VLUHR-I). Behalve een deelnemersrapport vraagt VLUHR-I ook een beknopt essay over de ervaring van de mobiliteit. VLUHR-I heeft het recht om het saldo van de PCP beurs niet uit te betalen, zoals ook staat vermeld in het Grant Agreement en de Implementation Guidelines tussen VLUHR-I en de deelnemer.