LUCA vind het belangrijk dat elke student in onze opleidingen, ongeacht hun achtergrond, studentenstatuut, financiële en persoonlijke situatie, de kans heeft om in het buitenland te gaan studeren, stage te lopen, een afstudeerproject te realiseren of er aan een project te werken.
We begrijpen dat de beslissing om deel te nemen aan een ervaring in het buitenland voor sommige studenten niet gemakkelijk is. Daarom willen we samen met onze Stuvo collega’s zoveel mogelijk drempels wegwerken.
Dit doen we door hogere mobiliteitsbeurzen of extra toelages te geven aan studenten die hiervoor in aanmerking komen. Daarnaast helpen we ook studenten met een functiebeperking om toegang te krijgen tot bepaalde faciliteiten bij de partnerschool.
Op deze pagina geven we een overzicht van de ondersteuning, aandachtspunten en financiële mogelijkheden.
De overheid en de beursprogramma’s spreken vaak over ondervertegenwoordigde groepen of ‘fewer opportunties’. Daaronder vallen onder andere een aantal categorieën die zijn vastgelegd in de Vlaamse Codex Hoger Onderwijs:
Dit zijn specifieke statuten die bepaald zijn door de Vlaamse overheid, waarbij de gerechtigden bovenop de basismobiliteitsbeurs een extra toelage kunnen krijgen. Meer informatie:
Daarnaast wil LUCA ook studenten met een aantal andere statuten aanmoedigen om de stap te zetten naar buitenlandse mobiliteit. We voorzien extra begeleiding van de sociale dienst en de zorgcoaches, en er wordt bekeken of er bepaalde financiële incentives mogelijk zijn, omdat niet al deze statuten automatisch in aanmerking komen voor een hogere mobiliteitsbeurs of een extra toelage. Welke statuten er zijn en hoe je een aanvraag voor een van deze statuten kan doen vind je op deze pagina:
Welke ondersteuning of begeleiding is er mogelijk?
Naast uitwisselingen voor een heel semester bestaan er ook andere mogelijkheden om een ervaring in het buitenland te beleven. Het kan dat die meer aansluiten bij je noden en verwachtingen. Zo biedt LUCA ook de mogelijkheid om deel te nemen aan kortere intensieve studieprogramma’s (1 à 2 weken), aan een summer school of aan een virtueel leertraject.
Bij je keuze voor een gastuniversiteit of van het uitwisselingsprogramma hou je rekening met een aantal factoren:
Je zorgcoach of je Erasmuscoördinator kunnen helpen om de contactgegevens van de zorgcoach in je gastuniversiteit op te zoeken. Op de website van Inclusive Mobility vind je per onderwijsinstelling informatie over de ondersteuning voor studenten met een functiebeperking en de toegankelijkheid. Hou ermee rekening dat niet alle LUCA partnerscholen al informatie aanbieden op het portaal van Inclusive Mobility.
Vraag op voorhand na wat je moet doen om gebruik te kunnen maken van onderwijs- en examenfaciliteiten. Neem contact op met de zorgcoach die samen met de coördinator internationalisering bij LUCA op zoek gaat naar informatie of contactgegevens van de zorgcoach van de gastuniversiteit.
In de verslagen van onze studenten vind je heel wat informatie over de buitenlandervaring van onze studenten.
We verwijzen ook naar een aantal externe websites met in het bijzonder getuigenissen van studenten met een functiebeperking:
Je hebt interesse om een buitenlandse ervaring op te doen, maar je maakt je zorgen over de betaalbaarheid ervan?
De sociale dienst van Stuvo LUCA kan bekijken of je door je financiële situatie tot een kansengroep of ondervertegenwoordigde groep behoort.
Of je binnen jouw kansengroep een (hogere) mobiliteitsbeurs kan krijgen hangt af het mobiliteitsprogramma waaraan je deelneemt (bvb Erasmus, …) . Bevraag dit bij de dienst internationalisering van je campus.
Blijk je niet in aanmerking te komen voor een beurs voor je mobiliteit, maar is het financieel toch moeilijk omwille van bepaalde persoonlijke- of gezinsomstandigheden? Stuvo LUCA gaat na of je op een ander manier kan gesteund worden, zoals bvb. met een renteloze lening.
Maak gerust een afspraak bij vragen of twijfels. Je vindt de contactgegevens hier. Je vraag wordt vertrouwelijk behandeld.
Heel wat beursprogramma’s geven voorrang aan studenten uit kansengroepen bij het toekenning van de mobiliteitsbeurs. Dit is het geval bij Erasmus en beursprogramma’s van de Vlaamse overheid. De invulling van deze statuten kan licht verschillend zijn tussen de verschillende beursprogramma's.
Het kan altijd gebeuren dat het aantal beurzen waarover LUCA beschikt onvoldoende is om alle LUCA-studenten een beurs te kunnen geven voor de volledige periode in het buitenland. Een partiële (d.w.z. een gedeeltelijke) beurs behoort dan tot de mogelijkheden. Echter, studenten uit de ondervertegenwoordigde groepen hebben bij sommige mobiliteitsprogramma's altijd recht op een volledige beurs, dus ook voor de volledige periode van het verblijf in het buitenland.
Bij een aantal mobiliteitsprogramma’s zoals Erasmus en programma’s van de Vlaamse Overheid (Generieke Beurzen, ASEM-WPP) krijgen studenten uit een aantal ondervertegenwoordigde groepen een hogere mobiliteitsbeurs. Er wordt dan een zogenaamde extra forfaitair bedrag (onder de vorm van een ‘top-up’) voorzien bovenop de basisbeurs. Meer informatie vind je op onze pagina’s over deze beursprogramma’s.
Je bent geselecteerd door LUCA of de partnerschool, je bent voldoende geïnformeerd over de financiële steun of de lokale faciliteiten en je beslist om naar het buitenland te vertrekken? Elk verblijf in het buitenland, hetzij kort of lang vraagt de nodige voorbereiding. Denk goed na over extra noden, ondersteuning of begeleiding voor: