LUCA maakt deel uit van een aantal internationale netwerken. Sommige netwerken zijn heel breed en richten zich op verschillende disciplines binnen het kunstonderwijs, andere zijn heel specifiek en brengen partners samen rond een bepaalde discipline.
LUCA heeft in deze netwerkorganisaties de ambitie om internationaal een trekkersrol op te nemen. Door in te zetten op een mandaat wil de hogeschool haar internationale bekendheid en netwerking versterken. Tevens wil de hogeschool zich met haar opleidingen, onderzoekers en staf positioneren als partner in internationale projecten en internationale activiteiten/conferenties naar één van onze campussen te halen.
AEC is een Europees netwerk van een 300-tal muziekhogescholen en conservatoria. LUCA is lid met campus Lemmens Muziek. Het netwerk is een coalitie die instellingen voor hoger muziekonderwijs in Europa en daarbuiten vertegenwoordigt. Het doet dit op basis van drie pijlers:
Pijler 1: Bevordering van de waarde van muziek en muziekeducatie in de samenleving
Pijler 2: Kwaliteitsverbetering in het hoger muziekonderwijs
Pijler 3: Het bevorderen van participatie, inclusiviteit en diversiteit
Het Erasmus+ Strategisch Partnerschap CA²RE+ ontwikkelt een collectieve leeromgeving door Evaluatie van Design Driven Doctoral Training. Design Driven Doctoral Research (DDDr) wordt beschouwd als een multidisciplinair voorbeeld van een ervaringsgericht leer-door-evaluatiemodel, geschikt voor het identificeren en bevorderen van de relevantie van onderzoekssingulariteit, de transparantie en erkenning ervan, om uitmuntendheid in doctoraatsopleidingen te belonen voor creatieve en cultureel gewortelde oplossingen van hedendaagse designgedreven ontwikkelingen.
CILECT zet zich in voor de ontwikkeling en bevordering van de hoogste normen op het gebied van onderwijs, onderzoek en opleiding voor film, televisie en aanverwante media door het opzetten en organiseren van wereldwijde en regionale forums voor de uitwisseling van artistieke, pedagogische, methodologische en bestuurlijke beste praktijken voor al haar leden.
LUCA is lid van Cumulus, een internationaal netwerk voor samenwerking op vlak onderwijs en onderzoek tussen instellingen met designopleidingen. Cumulus verzamelt momenteel meer dan 299 organisaties uit 56 landen, werkt/denkt crossdisciplinair binnen alle domeinen van design (product, interieur, mode, 3D, grafisch ontwerp,...). Als koepelorganisatie organiseren ze activiteiten, conferenties, seminars en werkgroepen en platformen waarin wordt nagedacht en expertise uitgewisseld over designonderwijs en -onderzoek, maar ook over maatschappelijke topics waarin design een rol kan spelen, zoals duurzame en milieuvriendelijke ontwerpen. Verder ondersteunen ze samenwerking en netwerking tussen designstudenten via workshops, tentoonstellingen enz.
docARTES is een internationaal interuniversitair doctoraatsprogramma voor praktijkgericht onderzoek in de muzikale kunsten, ontworpen voor musicus-onderzoekers. Het docARTES-curriculum loopt sinds januari 2004 aan het Orpheus Instituut in Gent, samen met Vlaamse en Nederlandse partnerinstellingen. Momenteel zijn er ongeveer 60 doctoraatsstudenten met zeer uiteenlopende achtergronden betrokken bij praktijkgerichte onderzoeksprojecten in het docARTES-programma.
EARN (European Artistic Research Network) is opgericht om kennis en ervaring op het gebied van artistiek onderzoek te delen en uit te wisselen; mobiliteit, uitwisseling en dialoog tussen artistieke onderzoekers te stimuleren; een bredere verspreiding van artistiek onderzoek te bevorderen; en internationale connectiviteit en uitwisseling voor artistiek onderzoek mogelijk te maken.
De European Association for Music in Schools (EAS) is een netwerk voor muziekonderwijs. Het verbindt iedereen die betrokken is bij muziekonderwijs (leerkrachten, lerarenopleiders, onderzoekers, studenten, muzikanten, beleidsmakers) om kennis en ervaring te delen in praktijk en onderzoek, en om te pleiten voor muziekonderwijs van hoge kwaliteit dat toegankelijk is voor alle jongeren.
LUCA is lid van ELIA, het grootste Europees netwerk van instellingen voor hoger kunstonderwijs. ELIA verzamelt meer dan 250 organisaties uit 47 landen, werkt/denkt crossdisciplinair en geldt als overkoepeld netwerk voor alle kunstdisciplines. Als brugorganisatie organiseren ze activiteiten, conferenties, seminars en werkgroepen en platformen waarin wordt nagedacht en expertise uitgewisseld over artistiek onderzoek, artistiek onderwijs, evulatiemodellen voor het hoger kunstonderwijs, Sustainable Careers in de Kunsten en Internationalisering.
Van 2019-2022 zetelde in het ELIA Bestuur ook een vertegenwoordiger van LUCA: Jan Cools.
FilmEU is een European University Alliance gefinancierd door Erasmus+ en ging van start in november 2020. LUCA neemt deel aan dit project samen met drie andere hogeronderwijsinstellingen met expertise op het domein van film en mediakunst: Universidade Lusófona (Portugal; coördinator), University of Theatre and Film Arts Budapest (SFZE, Hongarije) en Dún Laoghaire Institute of Art, Design and Technology (IADT, Ierland). Het consortium bouwt verder op bestaande strategische samenwerking via 4 lopende Erasmus Mundus Joint Masteropleidingen in film en media zoals DocNomads (Lusófona/SFZE/LUCA), KinoEyes (Lusófona/IADT), Viewfinder (IADT/SZFE) en Re:anima (LUCA/Lusófona).
FilmEU is een pilootproject dat tot doel heeft om tot een ‘Europese universiteit’ te komen, d.i. een model van verregaande samenwerking dat door de Europese Commissie naar voor geschoven wordt als de universiteiten van de toekomst. Om dit mogelijk te maken, ontvangt FilmEU middelen van het Erasmus+-programma. Deze middelen zullen worden ingezet om intense samenwerking en transformatie te bewerkstelligen op alle domeinen van de deelnemende instellingen, o.m. curriculumharmonisatie (BA, MA en PhD), gezamenlijk onderzoek, gedeelde infrastructuur (fysiek en virtueel), studenten- en personeelsmobiliteit zonder obstakels
In 21 januari 2023 wordt een nieuw voorstel FilmEU+ ingediend met uitbreiding van het consortium met 4 nieuwe partners.
GEECT is de regionale vereniging van CILECT, de Wereldorganisatie van Film- en Televisiescholen. GEECT verenigt alle Europese leden en scholen in Israël en Libanon. CILECT telt nu meer dan 180 instellingen als lid uit 65 landen op alle continenten. Het vertegenwoordigt meer dan 10.000 docenten en medewerkers die jaarlijks zo'n 60.000 studenten opleiden. CILECT zet zich in voor het handhaven van extreem hoge onderwijsstandaarden en het aanmoedigen van uitstekende interregionale samenwerking tussen haar leden.
GEECT bestaat tot op heden uit 99 lidscholen in 35 landen en heeft als doel de samenwerking tussen instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek op het gebied van film en televisie te bevorderen en te stimuleren, evenals tussen de docenten en studenten van deze scholen en tussen professionals uit de industrie met het juiste spectrum aan kennis en jarenlange onderwijs-, praktijk- en/of onderzoekservaring op het gebied van film en televisie.