Geschiedenis

Geschiedenis

De naam “LUCA School of Arts” bestaat nog maar sinds 2012, en de laatste fusieoperatie dateert zelfs van 2014, maar de instelling bouwt niettemin verder op meer dan 160 jaar geschiedenis binnen het Vlaamse en Brusselse hoger kunstonderwijs. LUCA resulteerde uit het samengaan van vijf historische entiteiten met (nog steeds) gevestigde namen: Sint-Lucas Gent (opgericht in 1866), Sint-Lukas Brussel (opgericht in 1882), het Lemmensinstituut (opgericht in 1879), Narafi (opgericht in 1939) en C-Mine Genk (opgericht in 1969).

In 1995 werden verschillende hogere kunstopleidingen samen onderdeel van de “Hogeschool voor Wetenschap en Kunst” (W&K). Stelselmatig werden niet-artistieke afdelingen (ingenieurs, toegepaste taalkunde, bedrijfswetenschappen…) toegevoegd aan andere hogescholen (Lessius en HUB, nu Thomas More en Odisee) waardoor de K van W&K steeds prominenter wordt, en naast de kunsten nog architectuur onderdeel blijven van de hogeschool. Na de fusie in 2011 van W&K met de tot dan zelfstandig gebleven kunsthogeschool Sint-Lukas Brussel (eveneens “met de K van kunst”) wordt LUCA School of Arts de nieuwe naam voor het geheel.

In 2013 gaat de onderwijsbevoegdheid voor de architectuuropleidingen over van LUCA naar KU Leuven, als sluitstuk van het academiseringsproces. De academische kunstopleidingen zijn (samen met de nautische wetenschappen) de enige die in het Vlaamse landschap niet in de universiteiten werden geïntegreerd. De kunstopleidingen van campus C-mine in Genk vervoegen LUCA in 2014 en worden daartoe overgedragen vanuit de toenmalige KHLim (nu UCLL).

Naast de vorming van één grote School of Arts heeft ook de toenemende verwevenheid tussen LUCA en KU Leuven een eigen geschiedenis. De hierboven vermelde hogescholen zijn sinds 2002 lid van de Associatie KU Leuven. Onder impuls van de Bolognahervorming heeft KU Leuven als universiteit van die associatie steeds het voortouw genomen met betrekking tot de academisering, en met name ook die van de kunstopleidingen. Vermeldenswaard zijn de oprichting van Instituut voor Onderzoek in de Kunsten (IvOK) en de voorbereiding van één gezamenlijke Faculteit Architectuur & Kunsten. Dat project strandde evenwel in 2012 toen de politiek besliste dat wél de architectuuropleidingen maar niet de kunsten zouden integreren in de universiteit. Er kwam binnen KU Leuven dus enkel een Faculteit Architectuur. De kunsten bleven achter in de hogeschool, met nog een “bijzondere” faculteit in de universiteit. LUCA en KU Leuven zochten niettemin verder naar een academische ruimte voor artistiek onderzoek, en die kwam er uiteindelijk in 2020 als geassocieerde Faculteit Kunsten