Facts & Figures

LUCA School of Arts is een creatieve hub voor bijna 5.000 mensen: meer dan 4.000 studenten en 800 collega’s.

Het onderwijsaanbod van LUCA telt één graduaatsopleiding (nieuw vanaf februari 2024), vijf professioneel gerichte bacheloropleidingen, vijf academische gerichte bacheloropleidingen en veertien masteropleidingen. Tot die masteropleidingen behoren de vijf opleidingen die de bovenbouw vormen van de vijf academisch gerichte bacheloropleidingen (waarvan er drie ook een Engelstalig equivalent hebben) twee educatieve masteropleidingen, drie Europese masteropleidingen (Erasmus Mundus) en één master-na-masteropleiding. Ten slotte organiseert LUCA samen met KU Leuven de doctoraatsopleiding voor het doctoraat in de kunsten.

Deze 26 verschillende diploma’s worden aangeboden in vier steden: Brussel, Genk, Gent en Leuven. Sommige opleidingen bestaan slechts op één locatie, andere op meerdere locaties. In combinatie met verdere onderverdelingen in de vorm van afstudeerrichtingen en keuzetrajecten zijn er meer dan 50 opleidingstrajecten die LUCA organiseert binnen het reguliere aanbod. Dit basisaanbod flankeren we steeds meer met trajecten voor levenslang leren. Ten slotte werkt LUCA samen met enkele hogescholen zodat die binnen hun professionele bacheloropleidingen secundair onderwijs de kunstvakken kunnen aanbieden.

Decretaal situeren de opleidingen zich in vier studiegebieden: de twee studiegebieden binnen de kunsten (audiovisuele & beeldende kunsten enerzijds, muziek & podiumkunsten anderzijds), en verder de studiegebieden architectuur en industriële wetenschappen & technologie (waartoe vooral professionele opleidingen behoren met het statuut van ‘kunstgerelateerd’). Dit maakt dat LUCA bijna uitzonderlijk actief is binnen het hoger kunstonderwijs en als instelling het statuut van School of Arts heeft.

Om 4.000 studenten een degelijke en bezielde opleiding te geven, engageert LUCA jaarlijks meer dan 500 lesgevers die samen zo’n 280 VTE aan onderwijsopdrachten opnemen. Dat resulteert in een hoge docent/student-ratio, die eigen is aan hoger kunstonderwijs en een individuele begeleiding van studenten mogelijk maakt. In de praktijk schommelt de ratio naargelang het opleidingsdomein tussen 1/8 en 1/18.

Het artistiek onderzoek gebeurt door zo’n 150 onderzoekers binnen vijf onderzoekseenheden.