Het Europees systeem voor het overdragen en verzamelen van studiepunten (European Credit Transfer and Accumulation System, ECTS) is een instrument van de Europese ruimte voor hoger onderwijs om studies en opleidingen transparanter te maken. Het helpt studenten om in het buitenland te gaan studeren en hun buitenlandse studieresultaten en studieperiodes in eigen land erkend te krijgen.
Dankzij ECTS tellen studiepunten die aan een bepaalde andere instelling voor hoger onderwijs zijn behaald, ook mee voor de studie aan de eigen instelling. ECTS-studiepunten vertegenwoordigen een bepaalde hoeveelheid leerstof die met een bepaald minimumresultaat is verwerkt.
Het ECTS-systeem maakt studieprogramma’s flexibeler voor studenten. Het maakt het ook makkelijker om programma’s voor hoger onderwijs te plannen, te organiseren en te evalueren. Het is een essentieel instrument in het Bolognaproces, dat het makkelijker moet maken nationale onderwijsstelsels internationaal met elkaar te vergelijken. Het ECTS maakt bovendien andere documenten, zoals het diplomasupplement duidelijker en makkelijker toepasbaar in verschillende landen.
De meeste landen in de Europese ruimte voor hoger onderwijs en steeds meer landen daarbuiten hanteren het ECTS ook als nationaal studiepuntensysteem.
Als je een opleidingsonderdeel opneemt in je ISP is het goed om te weten wat er van jou verwacht wordt en wat jij van het opleidingsonderdeel kunt verwachten: welke begincompetenties moet je hebben, wat zijn de beoogde eindcompetenties en leerdoelen, op welke wijze zal er gewerkt worden en met welk studiemateriaal, en hoe zal er geëvalueerd worden? Antwoorden op deze vragen kan je terugvinden in de ECTS-fiche. De ECTS-fiche verduidelijkt wat er van je verwacht wordt om te kunnen slagen voor het opleidingsonderdeel. Als je slaagt voor dit opleidingsonderdeel behaal je de ECTS-punten die verbonden zijn aan dit opleidingsonderdeel. Indien je vragen hebt over het aantal ECTS-punten die bij het opleidingsonderdeel horen, kan je contact opnemen met de trajectbegeleider van je opleiding.
Wanneer je een deel van je opleiding in het buitenland zal volgen, wil dit zeggen dat je een aantal vakken niet op LUCA zal afleggen of je stage niet in België zal doen. In de plaats daarvan zal je enkele vakken volgen aan een partnerinstelling of stage lopen in een buitenlands bedrijf waarmee je min of meer dezelfde competenties zal verwerven als wanneer je in België zou blijven. De ECTS-punten in LUCA zullen dus vervangen worden door ECTS-punten in de partnerinstelling.
In het geval van een buitenlandse studie-uitwisseling heeft de buitenlandse partnerinstelling ook een lijst van vakken met de bijhorende ECTS-fiches. Op basis van deze informatie kan je nauwgezette keuzes maken over de vakken die je zal opnemen. Je ICO zal in overleg met het docent-anker internationalisering je hierin begeleiden en ondersteunen dat de juiste, noodzakelijke competenties door jou behaald kunnen worden. Het totaal aantal credits van de opgenomen vakken in het buitenland moet minstens in verhouding staan tot het totaal aantal credits dat je uitwisselt van de vakken die je volgt op LUCA.
Indien je op buitenlandse stage gaat, dan maak je een stageovereenkomst op waarin de nodige afspraken over het programma, taken en verwachte competenties wordt overeengekomen. Ga je met het statuut van Erasmus+ op buitenlandse stage, dan zal je nog een extra Learning agreement for traineeships in orde moeten maken waarin het stageprogramma en de te behalen credits beschreven wordt.
Kom je terug van een buitenlandse studie? Breng dan zeker je transcript of records mee. Dit is een rapport waarop je gevolgde vakken vermeld staan met overeenkomstig de behaalde resultaten en credits. Kom je terug van je buitenlandse stage, dan breng je een evaluatieformulier mee. Op basis hiervan krijg je bij succesvol afleggen een score en je credits toegekend.
De score kan echter gegeven zijn in een ander puntensysteem dan hetgeen we binnen LUCA gebruiken: bv. A – B – C – D – E in plaats van een punt op 20. De ICO gaat vervolgens de punten omzetten naar het LUCA systeem. Dit gaat hij of zij doen aan de hand van de officiële puntentabel van LUCA en van de partnerinstelling. Het omgezette punt wordt vervolgens ingevoerd in het systeem. Indien je vragen hebt over de omzetten, kan je contact opnemen met de ICO.
Zie ECTS in Flanders voor meer info.
Belangrijke opmerking: studenten kunnen bijna nooit hoger dan 17/20 halen, omdat hogere scores zeer uitzonderlijk zijn.